tiny house

Köp Tiny House och bli av med bolånet!

Alltfler börjar inse att det inte lönar sig att bo i en stor och kostsam bostad där rummen står tomma. Oavsett om du vill flytta hemifrån eller om alla har flytt boet så kan ett tiny house hus vara något för dig. Det här är en fantastisk innovation som gör det möjligt för dig att skrota bolånet eller att bara ha ett minimalt lån som du snabbt betalar av.

Vad är ett tiny house?

Ordet tiny house är engelska för minimalt hus. Det handlar om ett hem som på sätt och vis påminner om en husvagn men som är byggt för att fungera som permanent bostad. Köp tiny house om du vill bo på ett flexibelt och billigt sätt.

Vad kostar ett tiny house?

Du kan hitta tiny house till salu för under 400 000 kronor. Jämför detta med en ny lägenhet där du kommer att behöva mer än så bara för handpenningen. Du kanske måste ta lån för ditt minihus men det blir inget större lån. Detta kan till och med vara möjligt för dig med pensionärs- eller studentekonomi!

Det spelar ingen roll om du bor i världens rikaste land, om du kan skala ner och bidra till att resurser används på ett bättre sätt så gör du gott för din och landets ekonomi. Ett tinyhouse går ofta hand i hand med andra typer av besparingar.

När du inte längre har en massa utrymme för sådant du inte behöver så gör du dig av med det. Dessutom kan du låta bli att skaffa saker som ändå bara står och dammar. Det här kan leda till att din privatekonomi förändras.

köp tiny house

Spara pengar på smarta energilösningar

När du väl har bestämt dig för att köpa tiny house så bör du också se lite närmre på ekonomiska lösningar för ditt vatten- och energiförbruk. Beroende på var du kommer att parkera ditt minihem så kan det vara så att du kan ta till vara på både regn och solsken.

Det går att använda solpaneler för att värma vatten och för att få energi. Det här är en lösning som blir alltmer populär och som definitivt kan fungera väl för det lilla hushållet. Redan idag finns det hushåll som använder sig av regnvatten för att diska, spola i toaletten och tvätta kläder. Detta är en möjlighet då du ska designa ett tiny house.

hus på hjul
Med ett hus på hjul får du stor frihet!

Hur får du plats i ett tiny home i Sverige?

Om du är van vid att ha en massa möbler och prylar är det kanske svårt att vänja sig vid tanken om att bo på en yta som är lika stor som ett rum i ditt nuvarande hem. Men faktum är att du får plats med mycket i tiny houses och dessutom är det mycket du inte måste ta med dig.

När du skalar av och inreder med det du behöver så kan du till och med bli förvånad över hur luftigt det känns. Dessutom kan du ju rulla med ditt tinyhouse till en plats som passar dig och därmed få en fantastisk utsikt såväl som den där tomten du annars inte hade haft råd med.

Här är ett exempel på ett tiny house med högt i tak:


Tänk på att det är fullt möjligt att själv påverka saker som fönster, layout på undervåning och loft och mer. Du kan själv bestämma vad som är viktigast för dig och jobba mycket med att utnyttja höjden i det lilla huset.

Saker du kan leka med är:

  • Olika typer av dörrar för ingång och skåp. Skjutdörrar tar mindre plats.
  • Nischer där du får plats för förvaring på ett snyggt sätt.
  • Kompakt kökslayout där du har både disk- och tvättmöjligheter.
  • Medtagbar tank som du kan ställa vid sidan av ditt hem för att fånga upp regnvatten.
  • Portabla solpaneler som kan placeras om när du finner en plats att bo på.

Här kan du se många fina lösningar för ett portabelt hem:


 

Ska du köpa tinyhouse?

Ska du strunta i räntehöjningar 2022 och köpa tiny house? Det beror en hel del på hur din livssituation ser ut. Du kan välja tiny home i Sverige som sommarstuga. Då blir det billigare för du behöver ingen särskild isolering om du bara ska bo i det lilla huset under årets varma månader.

I och med att huset är flyttbart så är det också väldigt flexibelt. Du kanske börjar använda ett tinyhouse som ett portabelt kontor som du ställer på din tomt. Längre fram kommer det att bli ditt äldsta barns bostad då hon vill flytta hemifrån till den närliggande skogen.

Du kan också ta med dig det lilla huset för en semester på en plats där du annars hade fått tälta eller bo mindre bekvämt i husbil eller husvagn.

Om du känner dig dragen till idén om att bo på mindre yta och bli av med dina lån samtidigt ska du kanske köpa tiny house. Fast gör din research och tänk noga igenom hur du tänker dig ditt liv under kommande år.

Det är inte svårt att sälja ett tinyhouse om du vill flytta tillbaka till en traditionell bostad igen. Det finns hela tiden tiny house Sverige till salu online och många är intresserade. Det du bör tänka på är hur du kommer att trivas med bostaden under åren som kommer. Om du ska klättra på en barstol för att nå en hylla kanske det är okej när du är 22 år men mindre kul när du närmar dig 80.

Detta löser du förstås med inredning som passar din ålder och dina behov. Men du kommer aldrig ifrån den skötsel som ett tiny house kräver. Detta särskilt om du tänker spara pengar på att bli självförsörjande med vatten och energi.

bo i vildmarken
Flytta ut i skogen om du vill det!

Kan jag ställa ett tiny house var som helst?

Nej, du måste ha lov att ställa ditt rullbara hem på den mark som du väljer. Det kan vara så att du får vända dig till markägaren och be om lov eller att du ska kontakta kommunen som äger marken.

Många väljer att hyra mark och så finns det ju campingplatser som kan tillåta att du ställer upp ett tiny house istället för en husbil på deras platser. Då får du förstås betala för detta men det rör sig sällan om så stora summor att du förlorar mycket på det jämför med ett bolån och traditionellt boende.

Om du vill ställa ett tiny house i din trädgård så är det reglerna för attefallshus som gäller. Då kan ditt tinyhouse som mest vara 30 kvm för att du ska kunna ställa ut det på tomten utan bygglov.

Du kan också se på möjligheten att köpa mark för att sedan ställa ut ditt lilla hus som inte kräver bygglov. Om du hittar billig mark i ett område du tycker om kan detta fungera väldigt bra. Då har du ju också möjligheten att använda marken för ytterligare självförsörjningsprojekt som odling och mer.

Summan av kardemumman är att ett tiny house kan leda till stor ekonomisk frihet. Kostnaden för den här typen av boende är låg och därmed kan du bli fri från lån. Då det är mångas stora dröm att bli ekonomiskt oberoende av regering och bank så kan detta vara en möjlighet.

Det kan vara klokt att investera i ädelmetaller
Forskning kan få direkt effekt på aktiekurs
Bioextrax ökar omsättning såväl som förlust
Både Trustly och ClearOn har varnats och fått böter
Världens rikaste länder just nu
Norska laxbolag går samman
Vad innebär flera räntehöjningar för dig år 2022?
Krig är också marknadsföring för vissa företag
Hållbarhet och miljö är effektiv marknadsföring
JustInCase satsar på svenska poddar
Sveriges BNP har minskat mer än förväntat
Jacob Wallenberg väljs som ny ordförande för Svenskt Näringsliv
Nu köper Norwegian nya flygplan