reporäntan höjs

Vad innebär flera räntehöjningar för dig år 2022?

Reporäntan förväntas höjas flera gånger år 2022 och det är förstås något som kommer att påverka dig som har ett lån eller som planerar att ta ett. Om du ska köpa bostad så måste du vara medveten om vad räntehöjningar Riksbanken planerar 2022 kommer att innebära för dig.

Räntehöjning betyder dyrare lån

Det har nästan alltid varit så att boräntan följer reporäntan och därmed kan du räkna med att det blir en högre boränta när reporäntan blir högre. Om det blir en ökning till 2% så kommer ett vanligt lån på omkring 1,5 miljoner kronor att kosta några hundralappar mer per månad.

Men låt oss säga att räntan höjs till 4%. I det här läget så handlar det om flera tusenlappar mer per månad. Då är frågan om du kommer att kunna bo kvar med det lån som du har. För riktigt stora lån på flera miljoner kronor så kan det vara en enorm skillnad på räntekostnad.

Dyrare lån leder till minskad konsumtion

Redan första kvartalet 2022 kunde vi se att privatkonsumtionen minskade och det är förstås något som kan fortsätta gå i samma riktning med dyrare lån. Om du får ett dyrare lån så är det ju bara naturligt att du inte kan konsumera som förr. Fast då kanske du överväger att hitta ett billigare boende för en bättre vardagsekonomi.

Det går förstås att amortera

Något som många svenskar har glömt bort under åren med den låga reporäntan är att det faktiskt går att amortera ner ett lån för att få ner räntekostnaden för det. Det här kommer antagligen att hamna mer i fokus i takt med att reporäntan höjs.

Ska du köpa bostad nu?

Om du just nu funderar på att köpa bostad kan det ökade ränteläget leda till att det blir billigare att köpa. Men samtidigt så kommer alltså ditt lån att bli dyrare. Därmed måste du tänka framåt och vara realist. Om du köper nu och sedan får ett lån som blir flera tusenlappar dyrare på grund av höjd reporänta så är det inte säkert att du kommer att klara av kostnaden.

Se till att du får bästa räntan!

I och med att vi ser höjningar av reporäntan inplanerade så är det klart att du kan tjäna på att hitta bästa räntan för ditt lån. Jämför lån innan du väljer och se om du inte kan pressa räntan lite till för att du är god kund i din bank.

Kom ihåg att det går att flytta ett bolån. Med tanke på detta man vi tänka oss att höjd reporänta också kommer att leda till ett priskrig mellan kreditgivare som ser chansen att vinna nya kunder som vill få bästa möjliga deal för sitt bolån.

Köp Tiny House och bli av med bolånet!
Det kan vara klokt att investera i ädelmetaller
Forskning kan få direkt effekt på aktiekurs
Bioextrax ökar omsättning såväl som förlust
Både Trustly och ClearOn har varnats och fått böter
Världens rikaste länder just nu
Norska laxbolag går samman
Krig är också marknadsföring för vissa företag
Hållbarhet och miljö är effektiv marknadsföring
JustInCase satsar på svenska poddar
Sveriges BNP har minskat mer än förväntat
Jacob Wallenberg väljs som ny ordförande för Svenskt Näringsliv
Nu köper Norwegian nya flygplan